Arepe s čilijem i guacamoleom i Zmajsko Pale Ale za utakmicu Kolumbija-Engleska
U Venecueli i Kolumbiji arepe su kao kruh i jedu ih svaki dan. Prže ih od posebnog pretkuhanog kukuruznog brašna, ali razlikuju se u mnogim detaljima, od vrste kukuruza za brašno do dodataka s kojima se jedu. Najtipičnije su arepe samo od kukuruznog brašna ili one punjene sirom. Jedu ih kao sendviče s piletinom i chorizom, kao podlogu za guacamole i sir, s govedinom, sporo pečenom svinjetinom pa čak i s tartar biftekom. U čast utakmice Engleske i Kolumbije odabrali smo kolumbijske arepe s čilijem od mljevene govedine i vrlo aromatičnim guacamoleom. Poslužite ih s ribanim cheddarom i žličicom kiselog vrhnja. Uz ovu bombu okusa i pikantnosti odlično će ići čisti okusi i svježina Zmajskog Pale Alea. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

Arepe s guacamoleom i čilijem

Sastojci
Za arepe
- 1 šalica brašna za arepe (pokušajte ga zamijeniti instant palentom jer kukuruzno brašno mora biti predkuhano ili običnim kukuruznim brašnom)
- 1 šalica mrvljene slane ricotte ili ribane mozzarelle
- 1 šalica i 2 žlice vode plus 2 tablespoons water
- 1/4 šalica ulja
Za chili
- 1 žlica ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 4 režnja češnjaka, usitnjena
- 250 g mljevene govedine
- 1/4 šalice kečapa
- 1/4 šalice goveđeg temeljca
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica čili praha ili više ako želite
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1/2 žličice slatke mljevene paprike
- sol i papar
Za guacamole
- 2 zrela avokada
- 1 manji luk, sitno nasjeckan
- 1 režanj češnjaka, usitnjen ili zdrobljen u pastu s pola žličice soli
- 1/2 žličice soli
- 4 žličice svježeg soka limete
- 1/2 žličice mljevenog kumina
- 1 ukiseljeni ili svježi jalapeño
- 3 žlice svježeg korijanderova lišća
Napravite guacamole. Očistite avokado i stavite meso u zdjelu. Zgnječite vilicom pa umiješajte luk, pastu od češnjaka, sok limete, kumin, čili i korijander. Guacamole možete napraviti dva sata ranije. Pokrijte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak.
Napravite arepe. U zdjeli pomiješajte kukuruzno brašno, sir i malo soli, pa umiješajte vodu. Miješajte da se sve spoji.
Pustite da stoji dok se sva tekućina ne upije i dok ne dobijete tijesto. Trebat će oko 2 minute.
Od tijesta napravite kuglice pa ih spljoštite dlanovima, neka budu 5 milimetara debele i 6 centimetara u promjeru. Lagano pritisnite rubove da eliminirate pukotine.
Radnu površinu prekrijte papirom za pečenje. Diskove od brašna složite na pleh.
U velikoj debeloj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad počne cvrčati ispržite arepe, po dvije u turi. Pržite ih s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Za svaku turu trebat će vam 10-tak minuta.
Višak ulja ocijedite na kuhinjskom papiru.
Napravite chili. U velikoj dubokoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite luk dok ne omekša oko 5 minuta. Dodajte češnjak pa pržite još 1-2 minute.
Dodajte mljevenu govedinu i pržite dok ne potamni, trebat će oko 10 minuta. Dodajte kečap, temeljac, šećer, čili, kumin i papriku. Kad zakuha smanjite vatru i pustite da se krčka 30 minuta. Posolite i popaprite.
KOLUMBIJA-ENGLESKA 4:5
ŠVEDSKA-ŠVICARSKA 1:0


